sâmbătă, 19 ianuarie 2013

2013_01_19 - Cheile Craciunesti

18 ianuarie 2013 - Timisoara - Deva - Baita

Prima aplicatie practica de la Scoala de Iarna Nahanny se desfasoara langa Deva, aproape de Cheile Craciunesti, un loc binecunoscut alpinistilor, bunaoara si maestrului Glazer.
Vineri dup-amiaza ajungem la cetatea Devei, unde avem parte de o introducere in tainele cataratului la mansa. Dincolo de aspectul distractiv al lectiei, scopul declarat de Dan este acela de a ne invata cu senzatia de degerare a degetelor. Piatra e rece si afara e frig, asa ca lectia isi atinge scopul cu precizie si eficienta. 



Dupa ce incercam toti cei ajunsi de vineri dup-amiaza in Deva magia cataratului, vom merge in satul Baita, unde vor ajunge si cei care pleaca mai tarziu din Timisoara.

19 ianuarie 2013 - Baita - Cheile Craciunesti - Baita

Peste noapte dormim la o cladire darapanata, proprietate a fostului antrenor al lui Dan de la scoala sportiva din Deva.
De aici pornim pe un traseu prin Cheile Craciunesti, unde vom avea parte de lectii de mers pe pietre iarna, coborare in rapel intr-o pestera si il intalnim pe stimabilul Cornel Alexandru (antrenorul cu pricina), care ne povesteste despre multe, multe...









Domnul Cornel, in actiune. Aici, povestind despre microsistemul pesterii in care ne aflam, despre lilieci, vipere, in general despre custodia sa asupra "Magurile Baitei", sit Natura 2000.




Dupa pauza de pranz, ne mutam intr-o alta pestera, unde vom face un exercitiu de rapel.




Spre seara, revenim spre Baita, unde suntem invitati la domnul Cornel.
Vom merge la el dupa o cina copioasa, relaxati, dar oarecum obositi dupa umblatura pe stancile inzapezite ale imprejurimilor. Vizualizam multe poze, ascultam multe povesti, admiram pietre si alte artefacte expuse in casa domnului profesor.
Intr-un tarziu, scapam spre culcusuri.


20 ianuarie 2013 - Baita - Deva - Timisoara

Din moment ce nu toata lumea a beneficiat de catararea la cetatea Devei, duminica este ziua in care cei netrecuti prin aceasta experienta sublima se pot bucura si ei de piatra rece si alunecoasa.


Io, Zoli si Andrei D, dam cataratul pe un urcat pe dealul vulcanic care strajuieste Deva, pana la cetate, loc de unde orasul se vede in toata frumusetea sa.









Revenim apoi la trupa de alpinisti amatori, o aplaudam pe Teo, care urca in stil de campioana peretele.




Glazer, urcand si el, ca in tinerete.


 Punctul final al excursiei va fi o pizza in Deva, la un local recomandat de cunoscatorii orasului (Miha, Dan)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu